Nieuwe aula bij kerk in Hengevelde

Gepubliceerd op 15 – 01 – 2008 – 17:36
Laatst bijgewerkt 15 – 01 – 2008 – 17:36

Gemeente wil medewerking verlenen aan de plannen.

De Petrus en Paulusparochie in Hengevelde wil in de pastorietuin een nieuwe aula bouwen. De huidige aula op de begraafplaats is te klein en voldoet niet meer aan de eisen die men tegenwoordig stelt aan opbaren en uitvaart. Zelfs een grondige opknapbeurt biedt volgens het kerkbestuur geen soelaas. Er moet zoveel aan de huidige aula verspijkerd worden dat de kosten net zo hoog zullen worden als bij nieuwbouw. Bovendien zou een dergelijke renovatie ook nog niet beantwoorden aan de eisen die het kerkbestuur aan een hedendaagse aula stelt. De gemeente staat welwillend tegenover het initiatief van het parochiebestuur en heeft inmiddels de criteria vastgesteld waaraan het plan moet voldoen. Het kerkbestuur zal binnenkort het bouwplan officieel indienen.

De nieuwe aula is ongeveer 300 vierkante meter groot. Alles is gelijkvloers.

In het gebouw zijn een familiekamer, ontmoetingsruimte en de baar ondergebracht. Verder is er plaats ingeruimd voor een keuken, een koeling en toiletten. Behalve de hoofdentree is in het plan ook een in- en uitgang voor de uitvaartorganisatie.

De aula is direct verbonden met het kerkgebouw en er is ruimte vrijgemaakt voor voldoende parkeergelegenheid. Het kerkbestuur acht die directe verbinding tussen kerk en aula van groot belang. Om die reden is er ook niet voor gekozen om de nieuwe aula op de begraafplaats neer te zetten. Bovendien zouden de bezoekers telkens de drukke Goorsestraat moeten oversteken met alle risico’s vandien.

De parochietuin aan de westzijde van de kerk is volgens het kerkbestuur de best denkbare locatie al zullen voor het gebouw een aantal bomen moeten wijken. In de tuin staat echter een monumentale zilveresdoorn. De gemeente denkt dat deze boom niet in haar groei wordt beperkt. Voor een aantal andere bomen is dat wel het geval. De gemeente wil voor die exemplaren een bomeneffectanalyse verplicht stellen.

In het plan wordt ervan uitgegaan dat het zicht op de kerk zelf zo open mogelijk moet blijven. De bouw van de aula gaat ten koste van de huidige gang die pastorie en kerk met elkaar verbindt. Het handhaven van de bestaande verbinding tussen pastorie en kerkgebouw levert bouwtechnische problemen op. Het wegvallen van de bestaande gang tussen pastorie en kerk is volgens het kerkbestuur geen probleem. De overgang van pastorietuin naar parkeerterrein kan worden verbeterd door de hoge begroeiing te rooien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: