Uden – Pastoor verdedigt parochiebeleid

Gepubliceerd op 16 – 01 – 2008 – 23:50
Laatst bijgewerkt 16 – 01 – 2008 – 23:50

Pastoor Theo van Osch van de Udense Sint-Petrusparochie verdedigt zijn beleid dat er een koppeling wordt gelegd tussen het houden van avondwakes en uitvaarten in zijn kerk. “Het een kan niet los van het ander worden gezien.

Daar is zeker een theologische basis voor. Een avondwake is een voorbereiding op een uitvaart.” Deze boodschap is volgens Van Osch uit en te na naar alle betrokkenen gecommuniceerd. “Het is heel uitvoerig besproken met de avondwakewerkgroep.” Hij blijft er ook bij dat avondwakes en uitvaarten niet in de Kruisherenkapel gehouden dienen te worden. “Het is geen traditie. Ze zijn alleen tijdelijk gehouden tijdens de restauratie van de Petruskerk. Bij huwelijksvoltrekkingen ligt de zaak anders, die kunnen wel in de Kruisherenkapel worden gehouden, omdat dit wel boogt op een traditie.” Van Osch wijst erop dat het stopzetten van de diensten bij de Kruisheren in overleg met rector Vaanhold genomen is.

De twee kritische parochianen, Harrie van der Elzen en Anneke Houdijk, stellen echter dat het vooral pastoor Van Osch is geweest die alle wakes en uitvaarten weer naar de Petruskerk wilde terughalen. “Hier is de dominante positie van het pastoraal team gebruikt om zaken dóór te drukken”, oordelen zij in hun kritische schrijven. “Wij hopen dat deze brief veel discussie los gaat maken.” Van der Elzen vindt dat de kerk in Uden anders in de samenleving moet staan. “Zij moet rekening houden met veranderingen in de maatschappij en ook luisteren naar mensen. In een parochie is samenwerking essentieel. Anders loopt de kerk leeg en gaat men naar andere gelegenheden.” Van der Elzen maakt een vergelijking. “Als je je rijbewijs hebt gehaald en je houdt je precies aan de regeltjes die je hebt geleerd, dan gebeuren er ongelukken. Of je het nu wilt of niet, je zult in het verkeer rekening moeten houden met de ander, anders gaat het mis. Dat geldt voor de kerk ook.”

Van der Elzen en Houdijk begrijpen wel waarom de Kruisheren accepteren dat avondwakes en uitvaarten weer uit hun kapel weggaan. “Dit is om verdere escalatie van de verstandhouding met de parochie te voorkomen en om ruimte te scheppen voor een geheel eigen beleid. Voor ons, de organisatoren van de alternatieve avondwakedienst is dat een teleurstelling, maar we hebben begrip voor de problematiek waarmee de Kruisheren te maken hebben. Zij gaan nu verder met hun eigen doelen en overtuigingen, die wezenlijk anders zijn dan die van het pastorale team.”

Bron ;

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: