Gorinchem – Botten onder vloer Gorcumse Grote Toren

Gepubliceerd op 17 – 01 – 2008 – 12:21
Laatst bijgewerkt 17 – 01 – 2008 – 12:21

Onder de vloer van de Grote Toren in Gorinchem is een verstoorde begraafplaats aangetroffen. De eerste botresten kwamen al dinsdag te voorschijn. Maar vandaag werd pas duidelijk dat de restanten van een kerkhof onder de tegels verborgen lagen. Deze werden gevonden tijdens de aanleg van een aansluiting voor een blusinstallatie in de toren.

Gemeentewoordvoerdster Manon Ensink: We hielden er rekening mee dat de bouwvakkers wel eens een skelet zouden kunnen aantreffen. Daarom was er ook een archeoloog aanwezig toen de aannemer startte met zijn werkzaamheden.’’ In het verleden werden mensen in kerken begraven en die graven zijn niet altijd meer herkenbaar.

,,Wat we beslist niet hadden verwacht, is dat de aannemer op honderden botresten zou stuiten. Die bleken bovendien volledig door elkaar te liggen.’’

Daarmee ziet Gorinchem zich voor een probleem gesteld. Het is gebruikelijk om botresten weer te herbegraven op de vindplaats. De enorme hoeveelheid maakt dit echter niet eenvoudig. Bij werkzaamheden in de toekomst zouden eerst de honderden botten weer moeten worden opgegraven en ter zijde gelegd. Gorinchem overweegt de restanten ter aarde te stellen op een begraafplaats.

Het vermoeden bestaat dat de stoffelijke resten al een paar eeuwen geleden zijn begraven. De nieuwbouw van de Grote Kerk aan de Groenmarkt werd in 1851 gewijd. In die periode is de aansluiting die de Grote Toren oorspronkelijk met de kerk had verdwenen. De toren – in de volksmond ook Sint Janstoren genoemd – dateert uit de vijftiende eeuw.

Bronvermelding

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: