WAALWIJK – Monument bij verzamelgraf

Gepubliceerd op 18 – 01 – 2008 – 19:00
Laatst bijgewerkt 18 – 01 – 2008 – 19:00

Het plaatsen van een monument bij een verzamelgraf vindt zowel de Waalwijkse gemeenteraad als de verantwoordelijke wethouder Jan van Groos een goed idee.

Dat bleek gisteravond tijdens de discussie in een raadscommissie over het aangepaste beleid voor de gemeentelijke begraafplaatsen; een collegevoorstel dat vooral instemming oogstte.

Om ook in de toekomst aan de behoefte aan begraafplekken te kunnen voldoen, is het nodig om de gemeentelijke begraafplaatsen her in te richten. Dat betekent dat bestaande – niet-monumentale – graven waarvoor de grafrechten zijn verlopen, worden geruimd. De stoffelijke resten worden dan in een verzamelgraf herbegraven. Bij dat verzamelgraf kan dan een gedenksteen of -monument komen met daarop onder meer de namen van degenen die er herbegraven zijn. Het idee werd gisteren geopperd door Henk van Zelst uit Sprang-Capelle, die mede namens enkele dorpsgenoten de commissie toesprak. Het idee kreeg algemeen bijval.

Twee begraafplaatsen kwamen het meeste ter sprake: de Tilburgseweg in Sprang-Capelle en het voor begraven gesloten kerkhof H. Antonius van Padua in Waalwijk. Voor de eerste begraafplaats werd vanuit diverse fracties gepleit voor een uitbreiding in één keer, ook al is de komende decennia nog niet alle ruimte nodig. Onder meer omdat dat de sfeer van de begraafplaats ten goede komt.

Het kerkhof Antonius van Padua staat op de nominatie om helemaal te verdwijnen en plaats te maken voor woningbouw. Op vragen van raadsleden antwoordde Van Groos dat de monumentale graven een plaats kunnen krijgen op begraafplaats Bloemendaal. Diverse raadsleden vinden dat nabestaanden ook moeten kunnen kiezen voor herbegraven op een andere begraafplaats in de gemeente.

Sommige raadsfracties willen dat er een onderzoek komt naar ‘dubbeldiep’ begraven, ofwel doden boven elkaar begraven.

In de eerstkomende raadsvergadering valt een besluit over het begraafbeleid.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: