Gedenktekenspecialist en doorstart

Gepubliceerd op 19 – 01 – 2008 – 16:19
Laatst bijgewerkt 19 – 01 – 2008 – 16:19

DE afgelopen jaren gaan er steeds minder mensen dood. Wat dat betreft verricht een zachte winter wonderen, maar het is wel een behoorlijke tegenvaller voor de grafsteenindustrie. Waarschijnlijk trekt de markt na 2012 weer aan als de eerste lichting babyboomers aan de beurt is. De Gedenkspecialist met tien vestigingen zal van deze opleving niet profiteren. Deze onderneming ging deze maand failliet. Grafstemming in zerkenland.

Internetbeunhazen zorgen voor wildwest in steenhouwerswereld

Failliete Gedenktekenspecialist maakt weer een doorstart

door EMILE BODE

AMSTERDAM, zaterdag

Renze Wiersma uit Leeuwarden nam zich in 2004 voor om groot te worden in het grafstenenbedrijf. In 2004 kocht hij de failliete onderneming De Gedenktekenspecialist met een povere omzet van 1,5 miljoen euro op. Binnen mum van tijd had hij tien zaken waarvan zes in eigen beheer en vier zelfstandig. Voor 2007 verwachtte hij al een omzetstijging van 300 procent. Het liep een beetje anders. Begin deze maand werden zes vestigingen van het bedrijf in Tilburg, Leiden, Rotterdam, Den Haag en Leeuwarden failliet verklaard. Ook de werkplaats in Valkenburg (ZH) werd gesloten.

Het enige dat in Valkenburg nog resteert zijn de met weinig respect neergelegde grafstenen achter een hek. Het handelsregister laat overigens zien dat er niet veel te halen valt. Er zijn diverse mensen die een grafsteen hebben besteld maar die nu de kans lopen dat ze de steen deze nooit meer zullen ontvangen.

Zoals voor Natasja de Pon. Zij vertelt: „Ik verloor in juni 2006 mijn moeder en bestelde een zerk bij De Gedenktekenspecialist in Tilburg. De steen werd geplaatst. Afgelopen jaar stierf mijn vader en ik liet zijn naam op het graf bijschrijven. De zerk is meegenomen maar nooit meer teruggebracht. Nu staat er al een halfjaar niets op het graf van mijn ouders en dat vind ik verschrikkelijk. Bovendien is het een schadepost van bijna 2400 euro. Ik hoop dat de curator de steen nog vindt.”

De website www.gedenktekenspecialist.nl was afgelopen donderdag nog steeds in de lucht. De vestigingen in Arnhem, Honselersdijk, Utrecht en Zoetermeer vallen namelijk buiten het faillissement.

Benadeeld

Ingrid de Kok van vestiging Arnhem zegt: „Wij waren slechts huurders van de naam en bestelden alleen bij dit bedrijf de zerken en stonden op de website vermeld. Nu krijgen we telefoontjes van mensen die bij failliete vestigingen een steen hebben besteld maar niets meer horen. Dan komen ze bij ons, maar wij weten helemaal van niets.”

Karin Siderius van vestiging Utrecht: „Die Wiersma heeft ons vertrouwen geschaad. We zijn enorm benadeeld. Ik zal maar niet zeggen wat ik van hem vind.”

Ons land telt ongeveer 270 natuursteenbedrijven (geschatte omzet 400 miljoen euro). Daarvan zijn er 180 lid van de Algemene Nederlandse Bond van Natuursteenbedrijven (ABN). Dat zijn overwegend erkende bedrijven. Daarnaast is er ook een groeiende groep beunhazen die zegt voor duizend euro een compleet grafmonument te kunnen leveren, inclusief gewapende betonfundering, plaatsing, belettering en levenslange garantie. Via Marktplaats.nl en andere advertentiesites worden tientallen gedenktekens of letterblokken zonder voetstuk voor weinig geld aangeboden; ze komen vaak uit een faillissement.

Vaak opereren bedrijven via internet. Laatst ging er bij zo’n bedrijf iets mis, zo lazen we op een webforum. In plaats van: ’Hier rust mijn innig geliefde man’, stond er ’Hier rust mijn innig geliefde pan.’

Roeland Hesselink kan zich enorm ergeren aan deze beunhazen. Hij is directeur van Marinus J. Hesselink grafmonumenten in Zutphen. Dat is een van de grootste bedrijven in deze branche en bestaat honderd jaar.

Hij zegt: „Soms is er in onze bedrijfstak sprake van wildwesttaferelen. Dan denk ik aan die snelle internetbedrijven die goedkoop kanten-klare stenen kopen, vaak van inferieure kwaliteit en er snel een tekstje in graveren. Niet zelden zijn deze bedrijven na een paar jaar failliet, ze richten een gigantische schade aan en de nabestaanden zitten met de brokken. Het plaatsen van een grafsteen is namelijk ook nazorg. Monumenten verzakken, kunnen beklad worden en na verloop van tijd moet er een naam aan worden toegevoegd. Die service bieden wij natuurlijk allemaal. Wij moeten het van onze naam hebben, anders zouden we geen honderd jaar bestaan. Want dit is geen product om mee te leuren.”

Grootheidswaanzin

Nee, het verbaast Hesselink helemaal niet dat Wiersma failliet is gegaan. „Hij lijdt aan grootheidswaanzin en als voormalig boekhouder heeft hij helemaal geen verstand van de materie.”

Tachtig procent van de grafmonumenten bestaat uit graniet. Dat wordt voor het overgrote deel in China, Brazilië en vooral in het zuiden van India gedolven. Hesselink heeft daar sinds 1995 een eigen bedrijf, Wellshine Granites. „De belettering vindt nog wel in Nederland plaats, want dat is zeer precies werk en het gebeurt nog wel eens dat nabestaanden op het laatste moment de tekst willen veranderen.”

Hesselink is door de curator benaderd om de failliete boedel van De Gedenktekenspecialist over te nemen. Hij zegt: „Wij hebben in 2006 het failliete
natuursteenbedrijf Koninklijke Steenklip, toen de grootste zerkenfabrikant van Nederland, overgenomen en weer gezond gemaakt. Daar heeft die Wiersma ook nog gewerkt als financieel manager. Maar van De Gedenktekenspecialist is weinig over, dus ik sta niet te trappelen.”

„Dit is geen product om mee te leuren”

Steeds vaker worden complete grafmonumenten in het buitenland gemaakt. Ondanks het transport dat vijf weken duurt, kunnen de lagelonenlanden concurreren. Al dan niet dankzij kinderarbeid.

Bastiaan Vastrick (60) uit Utrecht is nog een echte, ambachtelijke steenhouwer. Hij zit al 45 jaar in het vak. Sinds 1424 zijn de voorouders van Bastiaan actief in deze bedrijfstak. De opvolging verliep steeds van vader op zoon, maar de volgende Vastrick is nu dochter Stéphanie. Bastiaan is een van de weinige steenhouwers die het ’keurmerk natuursteen’ heeft. Hij construeert, zaagt, schuurt, polijst, frijnt, verguldt, straalt en belettert.

Hij vertelt: „Toen ik begon telde ons land nog 1800 steenhouwers, nu minder dan 300. Je kunt als nabestaande genoegen nemen met een minder product of voor kwaliteit gaan en/of iets heel oorspronkelijks. Ik kan goed mijn brood verdienen door het bieden van vakmanschap. Ik geef geen commissie aan uitvaartverzorgers die mij een klant bezorgen. Ik wil eerlijk werk leveren.”

Directeur Renze Wiersma van De Gedenktekenspecialist wil aanvankelijk niet veel kwijt over het faillissement. Later komt hij echter met een uitgebreide schriftelijke verklaring. Hij wijst erop dat hij in 2005 samen met drie minderheidsaandeelhouders De Gedenktekenspecialist vanuit een faillissement heeft doorgestart. „Door onze commercieel directeur, maar ook door mij zijn echter fouten gemaakt omtrent een haalbare omzet. We hebben toen gereorganiseerd, maar de schulden werden daarmee niet opgelost. De andere aandeelhouders zagen het niet meer zitten. Dat leidde tot de nodige spanningen, terwijl er volgens mij op de langere termijn wel mogelijkheden waren voor een gezond bedrijf, want de omzet is wel in korte tijd fors gestegen tot 2,5 miljoen euro per jaar.”

Volgens Wiersma heeft het avontuur hem veel geld gekost.

’Hier rust mijn innig geliefde pan…’

Oplichting: Directeur Rolf Veringmeier van vestiging Zoetermeer die niet failliet is, wordt witheet als hij dit hoort. „Wiersma is voor 67% aandeelhouder maar hij is heel goedkoop aan zijn aandelen gekomen. Ik heb 10% aandelen maar geen tekenbevoegdheid. Ik ben voor E 140.000 het schip ingegaan. Ik zie wel eens van die programma’s over oplichting en dan denk ik: hoe kunnen ze zo stom zijn! Nu zeg ik: hoe ben ik zo stom geweest.”

Uiteindelijk is er toch nog een bescheiden happy end. Curator Martijn Vermeeren, van advocatenkantoor Buren Van Velzen Guelen in Den Haag, meldde afgelopen donderdagmiddag dat delen van het failliete bedrijf alsnog worden opgekocht door de ondernemer Arno Voogt. Dat is dan de tweede doorstart in ruim twee jaar tijd. Vermeeren: „De winkels in Leiden, Tilburg en Den Haag gaan weer open, die in Rotterdam en Leeuwarden blijven dicht. Dat geldt ook voor de werkplaats in Valkenburg. De nieuwe eigenaar neemt een deel van de voorraden, het personeel en de orderportefeuille over. Dit houdt tevens in dat reeds bestelde grafzerken waarschijnlijk alsnog geleverd kunnen worden.”

Voogt zegt: „Het eerste wat we doen, is de naam veranderen in Memare. Dat is een samenvoeging van memory en maretak… Nee, het is níét de bedoeling dat we de heer Wiersma aantrekken als directeur.”

Tekst komt uit de De Telegraaf

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: