Uitvaartondernemers onder vuur van de NMa

Gepubliceerd op 24-01-2008 – 12:15
Laatst bijgewerkt 24-01-2008 – 12:15

De kartelautoriteit NMa is een vooronderzoek begonnen naar prijsafspraken en marktverstoringen in de uitvaartbranche. Aanleiding voor het onderzoek zijn klachten en meldingen uit de sector. Diverse uitvaartondernemingen zijn door de NMa benaderd om misstanden in hun branche te melden, aldus een woordvoerster van de mededingingsautoriteit.

Het onderzoek richt zich op de naturapolissen van uitvaartverzekeraars. Dat zijn verzekeringen waarbij klanten voor een vast bedrag een van te voren samengestelde teraardebestelling of crematie regelen.

Klanten en kleine uitvaartondernemers morren over het feit dat de grote uitvaartondernemingen zoals Dela en Yarden, naast verzekeraar ook uitbater van crematoria en begrafeniscentra zijn. Volgens hen is er sprake van gedwongen winkelnering. De grote uitvaartverzekeraars zouden te hoge prijzen rekenen voor de diensten in hun eigen centra, en te weinig uitkeren aan nabestaanden die een uitvaart elders willen organiseren.

Circa 70 procent van de Nederlanders zet geld opzij voor hun uitvaart. De meeste mensen hebben een natura-verzekering. Marktleider Dela heeft bijna 3 miljoen van dit soort polissen lopen.

Martin Kersbergen van Dela vermoedt dat een aantal kleinere uitvaartbedrijven uit afgunst bij de NMa aan de bel heeft getrokken. ‘Er zijn de afgelopen vijf jaar minder mensen gestorven dan was geschat. Dat komt bijvoorbeeld door de betere gezondheidszorg en door het uitblijven van strenge winters. Tegelijkertijd is het aantal uitvaartbedrijven sterk gegroeid. In een krimpende markt waarin veel bedrijven actief zijn, wordt snel gewezen naar de grote partijen zoals Dela.’

Wie een naturapolis heeft lopen bij Dela, laat het bedrijf zijn uitvaart in de regel verzorgen bij een van de eigen centra van de verzekeraar. De uitvaart past in een vooraf vastgesteld pakket, waarvoor de overledene in het verleden premie heeft betaald. Willen nabestaanden meer, dan moet worden bijbetaald.

Klanten kunnen ook kiezen voor een begrafenis of crematie bij een andere uitvaartonderneming. In dat geval, zegt Kersbergen, betaalt Dela (‘een coöperatie zonder winstoogmerk’) het bedrag uit dat de uitvaart bij een van de eigen centra gekost zou hebben.

‘Klanten en concurrerende uitvaartondernemingen vinden dat bedrag nog weleens te laag’, zegt Kersbergen. ‘Maar zij vergeten dat wij veruit marktleider zijn, en daarom grote schaalvoordelen hebben. Zo kopen wij kisten in grote partijen in en krijgen we daarom kortingen die voor kleinere uitvaartondernemingen niet zijn weggelegd.’

De NMa is niet de eerste die kritische vragen stelt over de branche. Uitvaartverzekeraar Yarden raakte vorig jaar in opspraak omdat klanten vreesden dat hun nabestaanden door een polisherziening zouden moeten bijbetalen na afloop van de uitvaart. Bronvermelding

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: