Ditbenik-boekje houdt herinnering levend

Gepubliceerd op 25-01-2008 – 22:50
Laatst bijgewerkt 25-01-2008 – 22:50

ERMELO – Een kledingstuk, een handtekening, een babyfoto. De ogenschijnlijk alledaagse dingen worden ineens heel belangrijk als iemand overlijdt. Ze houden de herinnering levend. Natalie Overkamp en Gert Hofsink bundelen die herinneringen in een ‘Ditbenik-boekje’.

De Ermelose Overkamp laat zien hoe zo’n herinneringsboek eruit zou kunnen zien. In het boekje met voorop de tekst ‘Dit ben ik’ staat bijvoorbeeld een foto van een jas aan een muur van houtblokken. “De herinnering aan vader die het hout hakte en dan altijd zijn jas uitdeed”, licht ze toe. Een pagina met een foto van het bedrijf waar hij werkte, geplaatst over een brief, geschreven door de overledene. De favoriete psalm, een fraai vormgegeven songtekst, een foto van de stoel waar hij altijd in zat. Alle kleine of grote alledaagse dingen komen aan bod in het boekje, zonder dat de overledene per se zelf op een foto voorbij komt. Dat kan uiteraard wel, want Overkamp en Hofsink stellen het boekje samen in nauw overleg met de nabestaanden. Dat zullen best lastige gesprekken worden, maar daar is maatschappelijk werker Hofsink wel aan gewend. “We pretenderen niet iemand te kunnen begeleiden”, benadrukt Overkamp die de creatieve helft vertegenwoordigt. “Maar het proces van dit boekje samenstellen kan wel troost bieden. Het ophalen van mooie herinneringen heeft een positieve invloed op het verwerkingsproces.”

Persoonlijk
De uitvaartbranche is momenteel erg in ontwikkeling. Steeds meer is mogelijk: een bijzondere kist, favoriete muziek, de mogelijkheid om de crematie op internet te laten streamen voor familie in het buitenland, een herinneringsdiamant met as of een haarlok van de overledene. Persoonlijk is het sleutelwoord bij de moderne uitvaart. Herinneringsboekjes sluiten naadloos aan op die trend. Overkamp en Hofsink waren zelf zo enthousiast over het idee dat ze zich aanmeldden voor de ondernemingsplanwedstrijd New Venture. “Technisch is het niet vernieuwend, maar creatief gezien wel”, vertelt Overkamp. Dat vond de jury ook en beloonde dat met de toewijzing van een coach. Ton Overtoom is co-schrijver van het boek ‘Wat zou jij willen’ en verzorgt de landelijke post-hbo-opleiding: ‘Ritueel begeleiden bij afscheid’. Hij is enthousiast over de ideeën van de twee Ermeloërs en begeleidt ze bij het opstellen van het ondernemersplan. Naast het boekje gaan de twee ook persoonlijke prentjes als dankbetuiging ontwikkelen. “De boekjes zijn dan bijvoorbeeld voor partner, kinderen en kleinkinderen en de prentjes voor anderen”, verklaart Overkamp.

Rustpunt
Dat Hofsink en Overkamp zich op de uitvaartbranche richten is niet verwonderlijk. De twee bezoeken regelmatig samen begraafplaatsen. Hofsink schreef er al eens het boek ‘Welk een rustig plekje’ over en Overkamp schoot er vele foto’s. “Op een begraafplaats vind je heel veel sfeer. Het is een rustpunt. Bovendien zeggen oude graven veel over het leven van iemand”, vertelt Overkamp over de fascinatie voor begraafplaatsen. “Als er een moeder ligt en je ziet dat een kind is overleden met drie maanden en de ander met anderhalf jaar, weet je dat het zwaar moet zijn geweest voor haar. Daar ligt een verhaal.”

Kijk voor meer informatie over de herinneringsboekjes op: www.ditbenik-boekje.nl of mail: info@ditbenik-boekje.nl.Advertenties

Eén reactie

  1. Natalie een vraag van heel andere orde in de krant van 3 juni lees ik over jou cursus fotografie ( reis door de tijd ) ik zou graag willen weten hoe en zo ja kun je je nog aanmelden voor een beginners groep. volgend seizoen misschien? mijn naam is Kees de Mots te Nunspeet, beschik over een digitale spiegel reflex camera. graag hoor ik van je of je nog een nieuwe groep opstart. dank en groet Kees

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: