GOIRLE – Eenheidstarief voor begraven

Gepubliceerd op 25-01-2008 – 18:52
Laatst bijgewerkt 25-01-2008 – 18:52

Op de twee Goirlese begraafplaatsen is de indeling in klassen opgeheven.

Voortaan wordt gewerkt met een eenheidstarief. Het grafrecht van twintig jaar voor een enkel graf komt voortaan neer op 1350 euro. Voor een dubbel graf geldt voortaan een tarief van 2130 euro. De nieuwe tarieven zijn ingegaan op 1 januari dit jaar. Het verdwijnen van de klassen is 27 jaar geleden voorbereid. Voordien behoorden de begraafplaatsen Sint Jan en Maria Boodschap nog bij de gelijknamige parochies. ,,Toen is de Stichting Begraafplaatsen Goirle opgericht”, stelt secretaris Trudy van Ras. ,,Na die oprichting is met de gemeente afgesproken om het klassenverschil in de loop van de tijd af te zwakken.

Als mensen dood zijn, zijn ze allemaal gelijk”, verduidelijkt zij de achterliggende gedachte. Daarvoor werd pas in 2004 de eerste stap gezet. De eerste klasse bleef nog wel gehandhaafd, maar de klassen twee en drie werden toen samengevoegd. ,,Om de mensen gewenningstijd te geven.” Het grafrecht voor een enkel eerste klasse graf werd toen tot 1900 euro verhoogd. Voordien was dit 1240 euro.

Voor de samengevoegde klassen twee en drie gold sindsdien een eenheidstarief van 1225 euro. Daarvoor moest voor de tweede klasse 805 euro en voor de derde klasse 560 euro worden betaald. Die oude prijzen golden toen al vele jaren. ,,Die zijn jarenlang niet of nauwelijks verhoogd.” Voortaan bestaan er helemaal geen klassen meer in het grafrecht. Vanaf nu wordt voor een enkel graf het eenheidstarief van 1350 euro berekend en voor een dubbel graf 2130 euro. Voor die bedragen verkrijgt men een grafrecht voor twintig jaar.

Het is daarna mogelijk het grafrecht te verlengen met tien jaar. ,,De bedragen zijn dan wat lager”, stelt Van Ras. ,,Die liggen dan omtrent de helft van het eerste bedrag.” Overigens geldt voor zowel de urnenmuurtjes als de urnenkelders in Goirle al langer een eenheidstarief.

Die zijn op beide begraafplaatsen aanwezig. ,,Die tarieven zijn altijd al hetzelfde geweest.” Het urnenrecht geldt overigens voor tien jaar. ,,Voor een plaats in een urnenkelder geldt vanaf 1 januari een tarief van 535 euro. Een plaats in een urnenmuur kost voortaan 760 euro.” De begraafplaats in Riel valt buiten de regeling. Die hoort bij de parochie Riel.

Advertenties

Eén reactie

 1. Handig deze websiteom informatie te krijgen over
  de brgraafplaatsen.
  Graag zou ik willen weten watde prijs is als ik de grafrechten wil verlengen.
  Het is nog geldig tot 2017,maar ik zou graag een indicatie willen als dat mogelijk is.
  Met vriendelijke groeten.
  Mevr.J.Wijzenbroek -Kilsdonk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: