Waalwijk- Tekort grafplekken is minder groot dan verwacht

Gepubliceerd op 25-01-2008 – 19:00
Laatst bijgewerkt 25-01-2008 – 19:00

De nood is niet zo hoog als vorig jaar nog werd gedacht, maar toch moet er iets gebeuren op de vier gemeentelijke begraafplaatsen in Waalwijk.

Anders dreigt op middellange termijn een tekort aan begraafplekken.

De gemeente Waalwijk werkt al enkele jaren aan een plan voor het beheer van de begraafplaatsen in de komende veertig jaar. Daarvoor werd becijferd dat er in de gemeente Waalwijk in dat tijdvak zo’n 8.000 begraafplekken bij of vrij zouden moeten komen. Dat aantal is na recent nader onderzoek bijgesteld, tot ongeveer 6.400.

Burgemeester en wethouders hebben voor elk van de vier gemeentelijke begraafplaatsen twee scenario’s uitgewerkt: uitbreiden en herinrichten. Maar welke van die twee opties ook wordt gekozen, veel geld gaat het in ieder geval kosten.

“Maar niets doen is geen optie”, zegt wethouder Jan van Groos (ChristenUnie), verantwoordelijk voor de begraafplaatsen. Dan is er op begraafplaats Tilburgseweg in Sprang-Capelle vanaf 2014 geen plek meer en op de Heistraat vanaf 2019 niet meer. Op Bloemendaal in Waalwijk is de limiet bereikt in 2026 en op begraafplaats Roonlaan in Waspik in 2029.

Uitbreiden van begraafplaatsen lijkt de gemakkelijkste optie. Maar dat is niet zo, aldus Van Groos. “Daardoor gaan de kosten omhoog. De begraafplaats wordt groter dus het onderhoud wordt duurder. Die kosten moeten door de burger worden opgebracht, direct via de begraaftarieven of indirect via lokale belastingen als de onroerendezaakbelastingen.”

Van Groos betoogt dat de kosten slechts één kant van de zaak vormen. “Het gaat ook om kwaliteit. Alleen uitbreiden en niets doen aan de rest van een begraafplaats is ronduit een slechte zaak. Het leidt tot verpaupering als graven niet meer bijgehouden worden, als de nabestaanden geen grafrechten meer betalen. Dat tast de sfeer op een begraafplaats ernstig aan. En niemand kan van de gemeente verwachten dat die graven onderhoudt waarvoor niet wordt betaald.”

De beslissing over uitbreiden of herinrichten is een pittige, weet Van Groos. Het heeft met geld te maken, maar zeker zoveel met emotie en met geloof. En dan spelen er ook nog andere zaken mee. Zoals: welke behoefte heeft de islamtische gemeenschap van Waalwijk op dit vlak in de toekomst? “Nu worden veel islamieten in hun geboorteland begraven, maar blijft dat zo?”, aldus Van Groos. Ook wil de gemeente bekijken welke alternatieve begraafvormen, zoals bovengronds begraven, in Waalwijk te benutten zijn.

Wat in de toekomst ook gebeurt op dit vlak, zegt Van Groos, mensen moeten er op kunnen vertrouwen dat de gemeente zaken rond begraven respectvol regelt. Ook als graven geruimd worden. “Dat zal met piëteit en uiterst correct gebeuren.”

In Sprang-Capelle denken enkele bewoners nadrukkelijk mee over de begraafplaats aan de Tilburgseweg.

Wethouder Van Groos: “Hun inbreng zullen we zeker bij onze besluiten betrekken. Het is prettig als mensen betrokken zijn en initiatief nemen”.

De gemeenteraad neemt dit voorjaar een besluit over het plan voor het beheer van de begraafplaatsen. Van Groos wil per kern bewonersavonden houden als er ‘markante momenten’ zijn in het traject. Ook worden inwoners rond deze materie via bewonersbrieven op de hoogte gehouden. “Je moet mensen niet verrassen als het om begraafplaatsen gaat. Daarvoor ligt dit onderwerp te gevoelig”, stelt Van Groos.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: