‘Dood beter bespreekbaar geworden‘

Gepubliceerd op 28-01-2008 – 15:30
Laatst bijgewerkt 28-01-2008 – 15:30

DEDEMSVAART – Na 25 jaar trouwe dienst heeft uitvaartvereniging ‘De laatste Eer‘ afscheid genomen van haar begeleiders, de dames Van Sloten en Veerbeek. Beiden waren al vele jaren in dienst, mevrouw van Sloten heeft net de 25 jaar vol kunnen maken.Zij kijkt terug op een intensieve periode. ‘We werden in 1982 aangenomen voor drie uitvaarten in de 14 dagen‘, herinnert zij zich nog. ‘Maar dat is in de loop der jaren wel meer geworden.‘ Het aantal uitvaarten in Dedemsvaart en Balkbrug schommelt de laatste jaren rond de 110 per jaar, waarbij Dedemsvaart met zo‘n 80 uitvaarten het merendeel voor rekening neemt.

‘Je hebt veel rouwcentra waar het bezoek maar op een kort moment van de dag kan komen, terwijl het in het weekend vaak helemaal moeilijk of onmogelijk is. Wij hebben altijd het principe gehanteerd dat de mensen afscheid moeten kunnen nemen wanneer ze dat willen en niet alleen op vastgestelde tijden.‘ Ze moest daarbij wel rekening houden met families van andere overledenen, want zo groot is de aula in Dedemsvaart niet.

Thuis opbaren

‘Dat is een kwestie van goede afspraken maken‘, legt mevrouw van Sloten uit. ‘Tegenwoordig zie je echter wel steeds vaker dat de familie er voor kiest om de overledene thuis op te baren. Daar moet men dan wel de ruimte voor hebben. Mensen doen sowieso meer zelf, ook het dragen van de kist bijvoorbeeld. Als de nabestaanden meer zelf kunnen doen, kan dit helpen bij het verwerkingsproces. Yarden stimuleert het ook dat de mensen dit doen. Bovendien is het onderwerp van de dood meer bespreekbaar geworden. Dat was in de begintijd echt heel anders.‘

Mevrouw van Sloten vertelt dat haar man in 1982 reageerde op de advertentie van uitvaartverzorger. Dat zij hem ging helpen was eigenlijk niet meer dan logisch. ‘En ik kijk er voldaan op terug. Ik heb altijd mijn best gedaan om de uitvaart zo goed mogelijk te laten verlopen en om een steun te zijn voor de nabestaanden.‘.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: