Als een lichaam sterft, sterft de liefde niet mee

Gepubliceerd op 30-01-2008 – 12:50
Laatst bijgewerkt 30-01-2008 – 12:50

Genomineerd voor de landelijke Funeral Award 2007 en toch nog volslagen onbekend in de eigen regio. Claudia Koole (36) uit Kruisland heeft de eenmanszaak-aan-huis Vlinderijnes.

Het is een bedrijfje dat zich bezighoudt met stervensbegeleiding, uitvaart, rouwverwerking en herdenking. En dat op niet-religieus gebonden wijze. Dat is een hele mond vol en het kan een onmetelijk werkterrein zijn, maar voor Vlinderijnes is het vooralsnog allemaal te overzien. Koole heeft zichzelf tal van zaken aangeleerd, omdat ze gespitst is op emotionele intelligentie. “Materie is steeds belangrijker. De mens, de geest, wordt steeds vaker op het tweede plan gezet. Daar wil ik me niet bij neerleggen. Er is zoveel meer dan alleen bezit, geld en materie.”

Het begon allemaal door de tekst op het graf van haar oma, die overleed toen Claudia twee jaar oud was, en die ze dus nooit heeft gekend.

“Ik heb wel altijd haar graf bezocht. Daarop staan de woorden: ‘Verenigd in ’t leven, gescheiden door ’t graf, de dood breekt de banden der liefde niet af’. Dit is de essentie van wat ik wil overbrengen.”

Naast emotie is mystiek een van de zaken waar Koole veel belangstelling voor heeft.

“Overal verschijnen symbolen die verwijzen naar de niet-aardse kant van het bestaan. Het collectieve onbewuste speelt een steeds belangrijker rol. Mensen die op zoek zijn naar innerlijk evenwicht, naar een rustpunt in het hectische leven, kunnen bij Vlinderijnes een klankbord vinden. Is dat vaag? Nou, in Zeeland staan ze erom bekend dat ze nuchter zijn. Maar bij avonden over mystiek zit de zaal vol. En je hebt mensen die er warm voor lopen, maar er niet voor uit durven te komen. Zij zijn bang dat ze door hun omgeving voor gek worden uitgemaakt. Dan heb je nog de sceptici. Daar wen je aan. Als ik bij een spreekbeurt één sceptische toehoorder weet te overtuigen, heb ik mijn doel al bereikt.”

Hoewel Koole slechts in beperkte kring bekendheid geniet, heeft ze meegedongen naar de prijs van Groot-Steenbergens Beste, een ondernemersonderscheiding van de Lions Club in Steenbergen.

Concreet is ze over haar opvattingen over liefde: “Bij Vlinderijnes staat de onsterfelijke liefde centraal. Als een lichaam sterft, sterft de liefde niet mee. Bij alle producten en diensten van Vlinderijnes staat deze onverbrekelijke liefdesband centraal.”

In een serie lezingen in ’t Cromwiel in Steenbergen, die vanavond begint, worden aspecten van het werk van Vlinderijnes belicht. Vanavond spreekt Roelof Tichelaar, die psychologische en geloofsinzichten met elkaar verbindt.

Koole: “Als mens verlangen we, bewust of onbewust, naar vrede in ons leven. Het leven bestaat echter niet alleen uit vrede, maar ook uit strijd. We hebben immers ook schaduwkanten. Het is goed die onder ogen te zien en ons ermee te verzoenen.”

– Vanavond: lezing Roelof Tichelaar, Theaterzaal ’t Cromwiel, Krommeweg 1 te Steenbergen, aanvang 20.00 uur, entree 10 euro. Het lezingenprogramma voor de komende maanden is te vinden op de website http://www.vlinderijnes.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: