Intiem afscheid in zwevend crematorium

Gepubliceerd op 09-02-2008 – 21:35
Laatst bijgewerkt 08-03-2008 – 14:52

ROOSENDAAL – Een gedurfde stelling, maar de heren van de Stichting Crematorium Bergen op Zoom zeggen het fier: het nieuwe crematorium in Roosendaal, grenzend aan begraafplaats Zegestede, is ‘het meest moderne van Nederland’. Ondertussen staat het natuurstenen gebouw aan de Ionweg wel schots en scheef!

En het gaat, precies zoals architect Peter van den Eijnden dat wil, ook nog ‘zweven’. “Het bijzondere aan het ontwerp is dat het een vierkant gebouw is met schuine gevels. Aan de onderzijde komt een strakke, groene plint. Daardoor lijkt het crematorium los te komen van de grond. Het symboliseert het afscheid van het leven, het onaantastbare van de dood”, filosofeert stichtingsdirecteur Bram Hommel.

Vrijdag 7 maart is het zover: de officiële opening van het crematorium door burgemeester Michel Marijnen en bestuursvoorzitter Ad Petermeijer van Stichting Crematorium Bergen op Zoom. Een dag later mag iedereen van tien tot half vier een kijkje komen nemen.

Wat bij binnenkomst vooral in het oog springt, is de uitzonderlijk grote aula met een volgens Petermeijer unieke balkonconstructie. In de zaal is op banken plaats voor 216 mensen; het balkon voorziet in nog eens 82 plaatsen. Ter vergelijking: het Bergse crematorium telt 134 stoelen.

Toch heeft Bergen op Zoom niets te vrezen. Met de opening van de Roosendaalse vestiging zal het aantal jaarlijkse crematies in het Bergse weliswaar teruglopen van 1600 nu naar ongeveer 1000, maar daar staat tegenover dat het totaal aantal crematies in de Roosendaalse en Bergse contreien geleidelijk zal toenemen. “Vergroting van de capaciteit leidt doorgaans tot een stijging van crematies, vooral vanuit de dorpen. Ook daar sluiten steeds meer kerken. Mensen kiezen dan eerder voor cremeren”, aldus Hommel, die voorlopig uitgaat van 800 crematies per jaar in Roosendaal.

“Het crematoriumproject is een prachtvoorbeeld van de duostadgedachte”, vindt adjunct-directeur Fred Oostrum, die de bouw begeleidt. Want zie hier: een Bergse stichting die het Roosendaalse crematorium én de naastgelegen begraafplaats beheert. Eén grote aula in Roosendaal, drie kleinere (waaronder de met prijzen onderscheiden openluchtaula) in Bergen. Drie ovens in Bergen, eentje (maar dan wel de meest moderne) in Roosendaal. De twee crematoria vullen elkaar juist aan, waarbij de 35 stichtingsmedewerkers rouleren tussen beide vestigingen.

Het uitgangspunt bij de bouw in Roosendaal is het crematorium zodanig in te richten, dat nabestaanden het afscheid van hun geliefde zo persoonlijk mogelijk kunnen invullen.

“Aan die wens willen we optimaal tegemoetkomen. Als gevolg van de ontkerkelijking is het mystieke karakter van een uitvaart vervaagd. Mensen willen op eigen wijze uiting geven aan het ritueel”, aldus Petermeijer. Vandaar dat in het spreekgestoelte een beamer wordt verwerkt, waarmee tijdens de dienst afscheidsteksten en foto’s van de overledene geprojecteerd kunnen worden.

Nabestaanden hebben er ook in toenemende mate behoefte aan om zélf toe te kijken, als de kist in de verbrandingsoven verdwijnt. “Maximaal tien mensen kunnen daar bij zijn. De samenkomst kan muzikaal omlijst worden.”

De logistiek in het crematorium is zo ingesteld met het streven de sfeer zo huiselijk en intiem mogelijk te laten zijn. De voorste bank in de aula, waar de naaste familie op plaats neemt, heeft bijvoorbeeld een ronde vorm, waardoor de nabestaanden als het ware in een kring rondom de kist zitten. De kist zelf staat voor een grote glazen pui die voor het oog rechtstreeks is verbonden met een vijver. Binnen en buiten, leven en dood, lijken zo perfect in elkaar over te stromen.

Bovendien kan IK – momenteel toegevoegd bij de IFA als fotograaf en algemeen medewerker – U melden dat ik in verband met vergaderingen – diverse keren bij het Crematorium te Bergen op Zoom ben geweest. Ik heb dus door mijn functie ook het personeel zowel in het openbaar als achter de schermen ontmoet. En van hoog tot laag en zelfs de stagiairs fantastisch vriendelijke mensen, en dat zal heus niet liggen aan de brabantse mentaliteit.

Ik twijfel er dan ook niet aan dat het Crematorium te Roozendaal voor deze regio een perfecte aanvulling is op het gebied van uitvaarten. Ik wens U zowel directie als personeel veel succes , en ik verheug me er al op om samen met Gerrit Nijland bij de opening aanwezig te zijn.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: