ChristenUnie: ‘Geen crematie van stoffelijke resten na ruiming’

Gepubliceerd op 10-02-2008 – 09:49
Laatst bijgewerkt 10-02-2008 – 09:49
AMERSFOORT – De ChristenUnie (CU) wil dat het college van b. en w. bevestigt dat er na ruiming van graven op Rusthof geen stoffelijke resten worden gecremeerd.

In het voorjaar van 2008 wordt er op Rusthof weer een aantal algemene graven geruimd. Voordat ruiming plaatsvindt zijn alle aanvragers en contactpersonen schriftelijk op de hoogte gesteld. De aanvragers krijgen de mogelijkheid om alsnog te besluiten tot herbegraven of crematie. Als er geen rechthebbenden bekend zijn en niemand meldt zich als rechthebbende vóór 1 maart 2008, worden de overblijfselen opgegraven en gestort in een verzamelgraf in een hoek van de begraafplaats. Dit verzamelgraf is diep en wordt volledig afgedekt en opnieuw beplant. De exacte locatie ervan is geheim.
De beheerder van begraafplaats Rusthof heeft deze informatie verstrekt aan ChristenUnie-raadslid Simone Kennedy-Doornbos, maar zij wil dat b. en w. deze handelwijze bevestigen. In het Katholiek Nieuwsblad van 7 januari 2005 stond namelijk een artikel waarin wordt gesproken over een voorstel om stoffelijke resten die op Rusthof worden geruimd, te cremeren. Het CU-raadslid wil zeker weten dat dit nog nooit is gebeurd. Kennedy-Doornbos zou het onjuist vinden als mensen die gekozen hebben om te worden begraven, later alsnog worden gecremeerd.

Onterecht
De ChristenUnie vindt het ook onterecht dat de plek waar het verzamelgraf ligt, geheim wordt gehouden door de beheerder. Via een bord of grafsteen kan worden aangegeven waar het verzamelgraf is en wie daarin begraven zijn. De partij vindt dat op die plek de namen en de geboorte- en sterfdatum van de overledenen vermeld kunnen worden. Dat zou kunnen gebeuren op een bord, muur of grafsteen. Zo worden de namen van de overledenen niet alleen maar genoemd in de archieven in het kantoor, maar ook op de begraafplaats zelf.
Een publieke erkenning van het bestaan van deze voormalige inwoners van Amersfoort, zal door veel huidige inwoners en nabestaanden gewaardeerd worden, denkt Kennedy-Doornbos: ,,Als we dan het beleid hebben om graven te ruimen, heb dan de piëteit om namen te vermelden.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: