ROTTERDAM – Hofwijk verbouwt: tijdelijk paviljoen

Gepubliceerd op 19-02-2008 – 08:59
Laatst bijgewerkt 19-02-2008 – 08:59

Een sober chique interieur met kroonluchters, bankjes, fraaie kleuren en grote bloempatronen op de plafonds: na de verbouwing moet crematorium Hofwijk in Overschie af zijn van de huidige kille zakelijkheid, vertelt Raymond Kleingeld, hoofd van de afdeling begraafplaatsen en crematorium van Gemeentewerken. De tijden zijn veranderd sinds de opening van Hofwijk in 1977.

„Toen was cremeren iets nieuws. Nu gaan we totaal anders met de dood om, legt Kleingeld de noodzaak van de make-over uit. „Op het gebied van geloof waren er vroeger wel verschillen, maar verder was elke uitvaart hetzelfde. Nu gaat het veel persoonlijker.

Nadat de verbrandingsovens in de kelder helemaal werden vernieuwd -afgelopen december zijn ze opgeleverd- is het nu de beurt aan de aulas en condoleancekamers op de begane grond. Naast een huiselijker, bijdetijds interieur, wordt ook de doorstroming in het pand aangepakt. De ingang komt nu aan de kant van de parkeerplaats, zodat mensen niet langer om het gebouw heen hoeven lopen. Bovendien belanden bezoekers van een uitvaart minder snel in de verkeerde zaal.

Gemeentewerken, eigenaar van crematorium en begraafplaats Hofwijk, benadert de verbouwing met grote zorgvuldigheid. Alles wordt uit de kast getrokken om de werkzaamheden aan het pand de dagelijkse gang van zaken niet te laten verstoren. Dat uitvaartbijeenkomsten tijdens de twintig weken durende verbouwing in een tijdelijk paviljoen moeten plaatsvinden, maakt volgens de dienst dan ook nauwelijks verschil uit voor nabestaanden die Hofwijk aandoen.

Kleingeld bezweert dat de faciliteiten in het uit aluminium en glas opgetrokken ´noodpaviljoen´ achterin het park minstens zo goed zijn. Na de plechtigheid in de kleurig aangeklede tijdelijke aula wordt de overledene in een wagen naar de ovens in het oude pand gebracht. Heel waardig, vindt Kleingeld. „Je kunt per slot van rekening maar één keer afscheid nemen.

De vernieuwing van Hofwijk vergt een investering van zeven miljoen euro. „Maar dat verdienen we zelf helemaal terug.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: