Geen ‘plakcake’ bij islamitische begrafenis

Gepubliceerd op 21-02-2008 – 16:10
Laatst bijgewerkt 21-02-2008 – 16:10

Begraven worden in Nederland als Nederlandse moslim. In de wet staat dat het met alle tradities en gebruiken moet kunnen maar in veel gemeenten kan het niet.

De reden: een islamitisch graf is eeuwig, en er moet worden begraven binnen 24 uur. Zon- of feestdag, het mag geen belemmering zijn.Ibrahim Wijbenga (30) is voorzitter van Stichting Islamitisch Begrafeniswezen (IBW) en praat met verschillende gemeenten in Nederland over het begraven van moslims in Nederland.

Wijbinga denkt zeker te weten dat Nederlanders met een islamitisch geloof in Nederland begraven willen worden. “Iemand die hier zowel geboren is als opgegroeid, en alleen op vakantie gaat in het land van zijn voorouders, wil in Nederland worden begraven. Alleen kan het vaak niet door gemeentelijke regelgeving.” Wijbinga stelt dat er twee ijkpunten zijn in het islamitische geloof. “Niet iedere moslim bidt dagelijks maar de Ramadan en het begraven worden met alle tradities en regels er omheen is voor bijna iedere islamiet het belangrijkste aspect in het geloof.”

Om zeker te zijn van eeuwige grafrust kunnen moslims in islamitische landen een zogeheten polis afsluiten. “Graven worden volgens het islamitisch geloof nooit geruimd.” De gehele uitvaart wordt volgens Wijbinga met die polis betaald. “Dus als meneer x in Nederland overlijdt maar in Tunesië eeuwige grafrust krijgt, dan wordt hij overgebracht, vaak kan dat binnen 24 uur, en daar wordt hij begraven. Bij de meeste polissen mogen twee familieleden mee reizen.”

Volgens Wijbinga geeft de eeuwige grafrust-garantie een beter gevoel. ” In Nederland krijgen nabestaanden na tien jaar een brief met de vraag of het graf mag worden geruimd of dat ze het langer willen ‘huren’. Bij de geboorte willen islamitische ouders zekerheid dus sluiten ze liever zo’n polis af.”

Maar er zijn nog meer regels. Overlijdt iemand op zaterdag dan moet de uitvaart op zondag zijn. De officier van justitie en de burgemeester moet toestemming geven om op zon- en feestdagen te begraven. “Toestemming geven kan heel makkelijk via de fax of de e-mail. Een handtekening is namelijk genoeg.” Het regelen van een begrafenis kost veel tijd. Wijbinga wordt regelmatig ingeschakeld om te helpen. “Ik ben een soort van begrafenisondernemer. Er komt heel wat bij kijken. Zeker als ze naar het land van herkomst moeten worden overgebracht.”

Als een islamiet komt te overlijden, zijn er bepaalde tradities die erg belangrijk zijn. Zo komt een college van doodgravers of familieleden, van hetzelfde geslacht, het stoffelijk overschot wassen. Intussen wordt er door naasten gebeld met familieleden, de moskee en een eventuele uitvaartondernemer. Na het wassen wordt het levenloze lichaam naar de moskee gebracht. In Nederland vindt het gebed, de Janaza, in de moskee plaats. Na de plechtigheid wordt het lichaam begraven in Nederland of wordt het naar Schiphol gebracht om vervolgens naar het des betreffende land te worden gevlogen.

Vaak komen familieleden van heinde en verre naar de plechtigheid. Daarom zorgt de familie meestal voor eten. “Nederlanders serveren koffie met ‘plakcake’, bij de islamitische begrafenissen wordt er eten geserveerd maar dat is geen vereiste.”

Een advertentie in de krant of een rouwkaart komt meestal niet voor. “Het gaat vaak via de tam tam, en dat gaat snel genoeg.”

Overlijden en begraven worden.

Het lichaam moet worden begraven met het gezicht richting Mekka. (Hét bedevaartsoord voor moslims.)

Crematie is uitgesloten in verband met het geloof in de wederopstanding op de Dag des Oordeels.

Een moslim wordt, indien de wetgeving het toelaat, zonder kist begraven.

Rouwen om de overledenen is toegestaan. Huilen mag, maar wel op een manier dat niet iedereen het kan horen.

Het is niet toegestaan om jezelf af te vragen waarom de persoon overle¬den is of waarom God hem heeft weggenomen.

De begraafplaats is een soort van tuin oftelwel Faradis. (een ommuurde tuin.) De tuin is verbonden met het begrip paradijs en is dus bij uitstek ge¬schikt voor het begraven en de dood.

Het voorschrift vanuit de islam is dat een begraafplaats afgescheiden is. De muur omkadert in eerste plaats leegte en afwezigheid.

Leegte is niet zomaar een leegte: hij heeft betekenis. Voor de nabestaan¬den geeft hij uitdrukking aan het verlies en gemis van een dierbaar per¬soon.

De begraafplaats is in eerste instantie een plek van ingetogen religiositeit, en pas dan van persoonlijk afscheid, herinnering en verdriet.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: