Apeldoorn – Meer mensen sterven alleen

Gepubliceerd op 26-02-2008 – 14:12
Laatst bijgewerkt 26-02-2008 – 14:12

De gemeente Apeldoorn moet steeds vaker de uitvaart van inwoners verzorgen. Afgelopen jaar gebeurde het 18 keer, het jaar ervoor slechts 7 keer.

Volgens de gemeente komen steeds meer mensen alleen te staan. Als zij overlijden en er zijn geen nabestaanden te achterhalen, moet de gemeente de uitvaart verzorgen.

Een groeiend aantal mensen in Apeldoorn wordt dus op kosten van de gemeente begraven of gecremeerd. Zij krijgen dus een sober, maar waardig afscheid, zo is het uitgangspunt, aldus de gemeente.

Als niemand de verantwoordelijkheid wil nemen voor de uitvaart van een overledene, komt de lokale overheid in beeld. De Wet op de Lijkbezorging (WOL) schrijft voor dat een begrafenisondernemer zich dan kan wenden tot de gemeente waarin iemand is overleden. In Apeldoorn dienden zich in 2007 achttien van dergelijke situaties aan. In elf gevallen betaalde de gemeente inderdaad de plechtigheid en overige afhandeling. In de zeven andere situaties bleek er toch iemand te achterhalen waardoor de lokale overheid zich terug kon trekken.

Zodra een begrafenisondernemer zich meldt met een mogelijke ‘WOL-uitvaart’, gaan mensen van de gemeente op zoek naar familieleden of kennissen, een bewijs van uitvaartverzekering of een ander aanknopingspunt om de uitvaart weer uit handen te kunnen geven. De gemeente ziet het namelijk niet als haar taak om uitvaarten te verzorgen, leggen teamleider Tom van Timmeren en afdelingshoofd Dick de Vries van de gemeentelijke Stadsbank uit. Voorkomen moet worden dat allerlei mensen daar aanspraak op proberen te maken. ,,Het is een vangnet, geen recht van mensen.”

Een uitvaart op kosten van de gemeente duurt maximaal een half uur. In die tijd spreekt er vrijwel altijd wel iemand; vaak een zorgverlener.

Familie die niet wil betalen voor de uitvaart, mag toch bij de plechtigheid aanwezig zijn. Zij krijgen één mogelijkheid om afscheid te nemen van de overledene; kort voor de uitvaart zelf.

Indien bekend wordt er rekening gehouden met een voorkeur voor crematie of begraven. Andere wensen van de overledene worden ingewilligd als ze niet te ingewikkeld of kostbaar zijn. Een aantal eigen liedjes bijvoorbeeld wordt gedraaid, maar een koffietafel zit er niet in. Als er geen voorkeur is aangegeven voor crematie, wordt iemand begraven in een algemeen graf voor drie personen.

De uitvaart mag dan sober van opzet zijn, waardig is het altijd. Uitvaartondernemers maken volgens Willemijn Hoogers van de gemeente Apeldoorn geen enkel onderscheid tussen een dure uitvaart of een overheidsafscheid. ,,Gelukkig. Ik vind dat je mensen altijd netjes tot het eind moet brengen. En ik denk dat we dat ook zeker doen.”

Na de plechtigheid wordt een korte rouwadvertentie geplaatst in de krant, als algemene kennisgeving. De kosten van dat alles bedragen twee- tot drieduizend euro, afhankelijk van de betrokken uitvaartonderneming.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: