OOSTERHOUT – Nieuwe graven in 2009 gereed

Gepubliceerd op 26-02-2008 – 13:56
Laatst bijgewerkt 26-02-2008 – 13:56

Het nieuwe deel van de begraafplaats aan de Veerseweg in Oosterhout moet volgend jaar in gebruik worden genomen.

Dat zegt Rien van Noort, voorzitter van de Stichting Begraafplaatsen Oosterhout (SBO). De bestaande begraafplaats, zo’n drie hectare groot, nadert zijn grenzen.

“We verwachten dit jaar 75 nieuwe graven en ongeveer vijftig bijzettingen”, zegt Van Noort. “Dan is de begraafplaats echt helemaal vol.” Ook het urnenveld barst uit zijn voegen, daar passen nog enkele tientallen urnen. De SBO verwacht er dit jaar een stuk of 75. “Het urnenveld raakt in 2008 in ieder geval vol”, meent Van Noort.

Volgens Annie Verlaan, beheerder van de begraafplaats, zal de SBO geen mensen weigeren te begraven als de begraafplaats vol is. “We hebben een maatschappelijke functie om mensen die in Oosterhout begraven willen worden een plekje te bieden. We sturen geen geval mensen weg, we zoeken dan wel een oplossing.” Dat kan betekenen dat overledenen in minder mooie hoekjes belanden. Van Noort: “Het is schipperen met de ruimte. We vinden heus wel een plekje. Maar dat kan in hoekjes zijn waar je familie liever niet wilt begraven.” Volgens de SBO móet een stuk van het nieuwe deel van de begraafplaats volgend jaar in gebruik worden genomen. Dat wil niet zeggen dat de gehele uitbreiding (een kleine anderhalve hectare) dan helemaal klaar is.

Maar de concrete invulling krijgt pas in de loop van de komende jaren vorm.” Er bestaan onder meer plannen voor een crematorium en een speciaal veld voor moslimgraven aan de Veerseweg. De komst van zo’n moslimveld is niet zeker. Volgens Van Noort staat de SBO er wel welwillend tegenover. “We moeten een begraafplaats bieden voor alle Oosterhouters; het aandeel van moslims wordt daarin steeds groter”, zegt Van Noort. De omvang van een veld voor moslimgraven wil Van Noort niet voorspellen. “We moeten eerst de behoefte in kaart brengen.” Volgens Van Noort heeft de SBO de vraag om eigen graven nog niet gehoord van Oosterhoutse moslims.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: