‘Er staat geen tijd voor rouwverwerking’

Gepubliceerd op 29-02-2008 – 10:56
Laatst bijgewerkt 29-02-2008 – 10:56

VUGHT – Bijnen uitvaartonderneming werd onlangs door het MKB Vught gehuldigd als beste ondernemer van het jaar 2007. Het bedrijf bestaat dit jaar tachtig jaar. “Ook wij zijn meermalen emotioneel en ook wij blijven niet onberoerd bij een begrafenis of crematie.

Daar zijn ook wij mens voor. We staan echter ook voor professionaliteit, omdat dit ons beroep is. Het betreft het grootste privémoment uit het leven van nabestaanden. Iedere mens heeft zijn verhaal en iedere mens is uniek. Daar houden wij als uitvaartonderneming rekening mee. Alles wat binnen onze mogelijkheden ligt, kan men van ons verwachten omdat we weten dat je een teraardebestelling of crematie maar één keer kan doen en dan dient dit af te zijn. Neen, ook al doen we dit dagelijks, er treedt geen gewenning op, daarvoor is iedere uitvaart te persoonlijk en te uniek. Verder ervaren we steeds dat er geen tijd staat voor rouwverwerking. Het is een geweldig beroep.”

Aan het woord twee generaties Bijnen. Zowel Rien Bijnen (53) als zijn zoon Bjorn (25) kunnen uren verhalen over hun professie. Over de eerste bezoeken thuis, over de aannamegesprekken bij de nabestaanden voor het samenstellen van een draaiboek of het totstandkomen van teksten voor gedenkprentjes of over bijzettingen in familiegraven. Over de vaak emotionele momenten van een keuze maken als het een kist betreft of over het zoeken naar een juist grafmonument. Iedere uitvaart is anders en aan allemaal hebben ze herinneringen.

Toch zijn er uitvaarten die een extra dimensie hebben: “Ouders die hun kinderen begraven, dat hoort niet. Het begraven van zeer jeugdigen, dat zijn uiterst ingrijpende momenten. Ook slachtoffers van ongevallen zijn delicate gebeurtenissen. “In Brabant, waar wij met elf vestigingen vertegenwoordigd zijn, ervaren we echter steeds de betrokkenheid van de mensen, niet afstandelijk of zakelijk.”

De verhouding tussen crematie en begrafenis ligt volgens het duo gelijk. “Andere geloofsculturen hebben ons de laatste jaren genoopt ook aan die tradities te gaan werken. We zijn nu ook volledig thuis in de ceremonieën van het ter aarde bestellen van moslims. Eerder maakten we kennis met de begrafeniscultuur van mensen van Molukse komaf.”

In 1928 was het Marinus Bijnen die met het bedrijf startte en zelf nog de kisten timmerde. In 1971 bouwde men het rouwcentrum in de Stationsstraat. Tien jaar terug werd het uitvaartinformatieplein geopend aan de Wolfskamerweg. Daar staan de volgwagens, de kisten, de veelkleurige binnenbekleding daarvan, de urnen, grafstenen en daar is de drukkerij.

“Tegenwoordig wordt op het gedenkprentje steeds meer een afbeelding geplaatst van de dierbare. Dit in tegenstelling tot vroeger, toen gekozen werd voor een religieuze afbeelding of landschap.” “We hechten er ook aan dat mensen steeds meer inbreng hebben bij het samenstellen van een dienst en eigen ideeën inbrengen. Dat gebeurt ook steeds vaker”, aldus Rien Bijnen. “Ook dat mensen, die weten dat hun einde nadert, zelf naar ons uitvaartcentrum komen om zich te oriënteren op de mogelijkheden”, vult Bjorn aan.

“Tweeëntwintig vaste medewerkers en veertig oproepkrachten zoals dragers, chauffeurs, uitvaartleiders, grafdelvers en gastvrouwen kunnen vele begrafenissen regelen en verzorgen. Vierentwintig uur per etmaal bereikbaar en altijd met piëteit naar de mensen.”

In de hal van het informatieplein aan de Wolfskamerweg wordt de bezoeker direct geconfronteerd met een imposant en bijna sacraal ogend boekwerk. Daarin staan de overledenen die door Bijnen de afgelopen jaren zijn begraven of gecremeerd. Keurig gekalligrafeerde namen, met gouden beginletters. “Een eerbetoon aan diegenen die ons voorgingen.” aldus directeur Rien Bijnen.


Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: