ROOSENDAAL – Ook de directeur laat de handen wapperen

Gepubliceerd op 04-03-2008 – 08:54
Laatst bijgewerkt 04-03-2008 – 08:54

Terwijl stofwolken het crematorium

omhullen en graafmachines de vijver-in-wording uitdiepen, laat Fred Oostrum zijn handen wapperen.

Vandaag geen net pak voor het directielid van de crematoriumstichting. “Dat is nu het mooie van onze mensen. Iedereen staat voor de zaak. Als er gesjouwd moet worden, sjouwen we állemaal”, zegt bestuursvoorzitter Ad Petermeijer.

Dat sjouwen is nodig ook, want luttele dagen voor de officiële opening (komende vrijdag) oogt het gloednieuwe Roosendaalse crematorium aan de Ionweg nog als een bouwput. “Maar geloof me, vrijdag wordt hier níet meer gewerkt. Het komt goed”, verzekert Petermeijer.

De al gauw vierhonderd genodigden die de openingshandeling door burgemeester Michel Marijnen en Petermeijer aanschouwen, kunnen zich in elk geval neervlijen op de, zeer in het oog springende, paarse banken in de grote aula van het crematorium. Heel veel paars met hier en daar oranje en witte bekledingsvlakken. Modern en sfeervol tegelijk. “Paars is de kleur van het rouwen. Het hoort bij het afscheid van het leven”, aldus stichtingsdirecteur Bram Hommel.

De Bergse stichting die de twee crematoria in Roosendaal en Bergen op Zoom beheert, gaat voortaan door het leven als de Stichting Crematoria en Begraafplaatsen Zoom- en Zegestede. Zoomstede is de naam van de Bergse vestiging; Zegestede was al de naam van de aangrenzende begraafplaats. “Die naam voeren we ook voor het crematorium”, zegt Petermeijer.

Hij wil, nu de opening aanstaande is, werkelijk niets aan het toeval overlaten. Wie dezer dagen de directiekamer op de eerste etage van het crematorium binnenwandelt, ziet twee provisorische bedden. “Ja, het is nodig. Permanent brengen twee medewerkers hier de nacht door.” Om lieden met minder goede bedoelingen af te schrikken, wil Petermeijer maar zeggen. De stichting werd eind vorig jaar nog geconfronteerd met onverlaten die een groot aantal stroomkabels afknipten. Maanden werk, in no time tenietgedaan.

Na de officiële opening vrijdag houdt het crematorium zaterdag open huis. Door het hele gebouw heen zijn stichtingsmedewerkers beschikbaar om vragen van het publiek te beantwoorden. Alle ruimten zijn te bezoeken, ook de plek waar de oven staat. Diverse standhouders geven uitleg over bijvoorbeeld asbestemming. De open dag wordt muzikaal omlijst door de Roosendaalse Vocal Group Nouveau, de muzikanten Maarten Stalpers en Hans Hest en Steenbergenaren Esther de Ron en Stefan Uijtewilligen.

Op maandag 10 maart kunnen de eerste uitvaarten plaatsvinden in het nieuwe crematorium. Voor diensten met veel bezoekers biedt het ‘balkon’ in de aula soelaas. In de ontvangstruimte hangen bovendien twee flatscreens waarop de afscheidsdienst in de aula te volgen is.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: