Moslims krijgen eigen grafveld op dodenakker Alblasserdam

Gepubliceerd op 10-03-2008 – 20:36
Laatst bijgewerkt 10-03-2008 – 20:36

ALBLASSERDAM – Op de begraafplaats van Alblasserdam komen tientallen moslimgraven met voorzieningen als een wasplaats voor de bezoekers en in een aula een ruimte om het stoffelijk overschot te reiningen kort voor de begrafenisplechtigheid. Een belangrijk kenmerk van het islamitische grafveld is verder is dat de gezichten van de overlevenden gericht zijn op het oosten, op de heilige stad Mekka.

De gemeente komt hiermee tegemoet aan het initiatief van de Turkse vereniging Yunus Emre in Alblasserdam. Oud-voorzitter Orhan Yilmas was destijds een van de initiatiefnemers: ,,We hoorden steeds meer geluiden van de tweede en de derde generatie dat ze in Nederland begraven willen worden. De leden van de eerste generatie worden meestal in het land van herkomst begraven. ’’ Hij is dan ook blij dat het en nu van komt.

De moslimgemeenschap in Alblasserdam telt ongeveer duizend leden, de Turkse gemeenteschap is daarvan veruit de grootste onderdeel.

,,De gemeente heeft laten uitrekenen dat er over vijftig jaar 296 moslimgraven nodig zouden zijn,’’ zegt Yilmaz, die ook gemeenteraadslid is voor de PvdA. Over aantallen moslimgraven valt wat hem én voorzitter Adnan Erdogan van Yunus Enre Alblasserdam te praten.

,,Het belangrijkste is dat er een op de begraafplaats een eigen gedeelte komt voor moslims met voorzieningen.’’

Erdogan licht verder toe dat veel vertegenwoordigers van de jongere generaties Turken zich meer betrokken voelen bij Nederland dan bij Turkije omdat ze zich hier definitief hebben gevestigd.

Verder is het volgens Erdogan de gewoonte dat nabestaanden hun overleden familielid op bepaalde dagen bezoeken. Dat kan volgens hem bezwaarlijk zijn als die in Turkije zijn begraven. ,,Het gevaar bestaat dat sommige graven dan niet meer worden bezocht.’’

Alblasserdam, met 19.000 inwoners, volgt in deze regio de voorbeelden van de steden Dordrecht en Gorinchem, waar op de algemene begraafplaatsen aparte gedeelten zijn voor moslimgraven. De Essenhof in Dordrecht heeft overigens ook aparte Armeense, Joodse en Oud-Katholiek gedeelten.

In veel andere gemeenten bestaan die aparte voorzieningen niet, al liggen er in veel gevallen wel moslims begraven. Vaak zijn dat kinderen.

Zo gaat Zwijndrecht (45.000 inwoners) er van uit dat de moslims die in Nederland begraven willen worden, uitwijken naar Dordrecht of Rotterdam waar al tientallen jaren aparte voorzieningen zijn voor islamieten.

In een wat kleinere regiogemeente als Sliedrecht, met 24.000 zielen, zijn geen specifieke moslimgraven.

,,In het verleden is er een keer een verzoek gekomen om iemand te begraven met het hoofd naar het oosten. Dit verzoek is ook gehonoreerd,’’ aldus woordvoerderAngelique van den Eijnden.

,,Er zijn geen plannen om een begraafplaats voor moslims in te richten omdat er geen verzoeken komen vanuit de gemeenschap.’’

Het Zeeuwse dorpje Krabbendijke heeft bijvoorbeeld sinds 1998 tien islamitische graven. Den Haag had al voor de Tweede Wereldoorlog een islamitische begraaflocatie.

,,In Alblasserdam is een grote moslimgemeenschap,’’ zegt wethouder Arjan Dekker (VVD). ,,Als je de integratie wilt bevorderen, zul je ook hiervoor faciliteiten moeten bieden.’’

De Alblasserdamse moslimgraven komen op de nog aan te leggen uitbreiding van de begraafplaats; het terrein tussen Kerkstraat, Meursingstraat en Randweg. De gemeente werkt aan een inrichtingsplan dat rond de zomer klaar moet zijn. Dekker kan daarom nog niet precies zeggen hoe veel moslimgraven er komen.

De wethouder benadrukt wel dat de Alblasserdamse moslimgraven op dezelfde leest geschoeid zijn als de overige graven. ,,Dat wil zeggen ‘drie diep’, tenzij men kiest voor een familiegraf. Ze betalen ook het zelfde bedrag aan onderhoudskosten.’’ Alblasserdam geeft geen eeuwigdurende grafrechten meer uit, terwijl moslims eeuwige grafrust nastreven. Wel biedt Alblasserdam de mogelijkheid om de grafrechten steeds met tien jaar te verlengen.

Uitvaartonderneming Drechtstreek wordt de exploitant van de nieuwe aula op de Alblasserdamse begraafplaats. Komende maand is de officiële opening. In deze aula komt een ruimte voor moslims waar het stoffelijk overschot gereinigd wordt kort voordat de begrafenis plaatsvindt. Vaak gebeurt dat door familieleden van de overledene.

Nederland telt bijna een miljoen inwoners met een islamitische achtergrond. Dat zijn mensen met zeer uiteenlopende achtergronden: (kinderen van) ’gastarbeiders’ uit Turkije of Marokko, Indonesische en Surinaamse landgenoten en vluchtelingen.

Vaak hebben die hun eigen begrafeniscultuur. ,,Dé moslim bestaat niet,’’ stelt Pauline Harmsen, beoogd directeur van begraafplaats De Essenhof in Dordrecht, in haar boek Handleiding Islamitisch Begraven.

Enkele gemeenschappelijke kenmerken zijn dat de begrafenis binnen een etmaal moet gebeuren en dat er begraven moet worden in grond waarin nooit eerder is gegraven. Eeuwigdurende grafrust is een voorschrift en de graflegging dient met het gezicht naar Mekka te gebeuren. Er zijn geen algemene eisen voor de inrichting van een grafvak al is een omheining gewenst.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: