BOXMEER – Plan crematorium in regio

Gepubliceerd op 12-03-2008 – 00:54
Laatst bijgewerkt 12-03-2008 – 00:54

Het wordt wellicht mogelijk in de eigen regio gecremeerd te worden. Dat zou dan over ongeveer twee jaar kunnen bij de gemeentelijke begraafplaats in Sambeek. Nu moeten nabestaanden van overledenen die gecremeerd worden nog rijden naar plaatsen als Uden, Nijmegen, Beuningen of Blerick waar crematoria staan.

De regionale uitvaartondernemer Wilbert Goemans is met de landelijke uitvaartorganisatie Yarden aan het onderzoeken of een crematorium in deze regio haalbaar is. De gemeentelijke begraafplaats van Boxmeer, aan de rand van Sambeek, lijkt daarvoor de aangewezen plek. Om de begraafplaats heen liggen grote lappen grond van de gemeente. Die wil al op korte termijn de begraafplaats wat betreft oppervlakte verdubbelen. Dat gebeurt noordwaarts, richting de wijk Luneven in Boxmeer.

Uitvaartondernemer Goemans heeft onlangs een oude aula op de locatie in Sambeek nog verbouwd tot een hedendaags uitvaartcentrum met opbaarkamers. “Maar dat is tijdelijk. We willen hier een modern uitvaartcentrum bouwen. Dat gebouw combineren met een crematorium is een logische volgende stap.” In Gennep opent Goemans medio april aan de boskant van nieuwbouwwijk Pagepark zijn nieuwste uitvaartcentrum.

Onderzoek naar de haalbaarheid van een Sambeekse lijkoven moet in april afgerond zijn. “Daarna gaan we met een voorstel naar de gemeente Boxmeer”, zegt een woordvoerster van Yarden. ” Eerste onderzoeksresultaten zijn veelbelovend”, weet ondernemer Goemans, die vooral Boxmeer, Gennep en Sint Anthonis als werkgebied heeft. ” Ik schat dat er jaarlijks vier- tot vijfhonderd crematies nodig zijn om zo’n crematorium rendabel te krijgen.” Volgens Goemans niet onhaalbaar, gelet op de vergrijzing die in Brabant en Limburg hard toeslaat en het feit dat steeds meer mensen gecremeerd worden.

Wethouder Bert Moeskops hoopt snel op uitsluitsel van Goemans en Yarden. “Wij moeten ook verder met de ontwikkeling van de begraafplaats. Wij staan zeker niet afwijzend tegenover dit plan. Zo’n voorziening heeft deze regio nog niet. Nu moet iedereen eerst een stuk rijden. Maar zo’n crematorium moet wel, vinden wij, voor iedereen toegankelijk zijn.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: