Hoogeveen blijft in voor crematorium

Gepubliceerd op 17 maart 2008, 12:51
Laatst bijgewerkt op 17 maart 2008, 12:51

Hoogeveen – B en W van Hoogeveen staan nog steeds achter de bouw van een crematorium op de nieuwe begraafplaats Zevenbergen bij Fluitenberg. Dat heeft wethouder Betty Poutsma (ChristenUnie) de gemeenteraad laten weten.

Plannen voor een verbrandingsoven voor stoffelijke overschotten zijn er al langer. Door een fout in het bestemmingsplan is de bouw tot nu toe niet mogelijk. Het park omsluit de woning van een bejaarde bewoonster die in haar woongenot wordt beknot; deze omissie wordt gerepareerd.

Uitvaartbedrijven Yarden en DELU juichen de plannen voor een crematorium toe. Beide partijen willen samen een nieuw uitvaartcentrum met crematorium in Fluitenberg beheren. De bouwkosten schat algemeen directeur Bert Noordzij van DELU tussen 3,5 en 4,5 miljoen euro.

Yarden en DELU willen op Zevenbergen een multifunctioneel gebouw met een aula en een koffiekamer. Onzekere factor is het aantal graven dat Hoogeveen in de toekomst gaat ruimen aan de Zuiderweg.

“Het toekomstige grafruimingbeleid van de gemeente betekent dat de begraafplaats aan de Zuiderweg in trek blijft als laatste rustplaats”, zegt de DELU-directeur. “Dat heeft gevolgen voor de exploitatie van Zevenbergen.”

Landelijk is de verhouding begraven-cremeren ongeveer fiftyfifty. In Hoogeveen en omgeving laten meer mensen zich ter aarde bestellen, ongeveer 65 procent. Dit wordt veroorzaakt door traditionele verhoudingen en praktische overwegingen. Noordzij: “Wie zich vanuit Hoogeveen wil laten cremeren moet naar Meppel, Assen of Emmen. Dat kan een bezwaar zijn.”

Cremeren en begraven kosten rond de 4000 euro. Een begrafenis valt uiteindelijk duurder uit door de aanschaf van een grafsteen. Die kost ongeveer 3000 euro. De aanschaf van een urn komt op ongeveer 1500 euro.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: