LOSSER – Alleen nog graf voor parochiaan

Gepubliceerd op 18 November 2007, 18:45
Laatst bijgewerkt 16 November 2007, 18:45

Om te kunnen worden begraven op de katholieke begraafplaats in Losser, bij de Maria Geboortekerk aan de Gronausestraat, is het niet meer voldoende om Lossernaar van origine te zijn.

Men moet uitdrukkelijk ingeschreven staan als parochiaan of voorkeursparochiaan. Overigens gelden deze voorwaarden ook voor het plaatsen van een urn.

De reden van dit besluit is, dat de ruimte op het kerkhof beperkt is en de parochie Maria Geboorte/Martinus ook in de toekomst de mogelijkheid wil hebben dichtbij de kerk een laatste rustplaats te bieden aan de eigen overledenen. Parochianen zijn zij die als lid staan ingeschreven bij een van de twee Losserse parochies.

Gewoonlijk zijn dat allen die in de katholieke kerk gedoopt zijn en binnen de grenzen van beide parochies wonen. Mensen die van buiten Losser nieuw in Losser komen wonen en die in de vorige parochie als parochiaan stonden vermeld, worden automatisch lid van een van de parochies van Losser en in het ledenbestand opgenomen.

Mensen die verhuisd zijn naar plaatsen buiten Losser gelden niet meer als parochiaan, tenzij ze uitdrukkelijk te kennen hebben gegeven tot de parochies van Losser te willen blijven behoren. Daarvoor moeten ze zich aanmelden bij de betreffende parochie in Losser en worden dan ingeschreven met de vermelding ‘voorkeursparochiaan’ en gelden volledig als parochiaan.

Volgens een woordvoerder van het parochiebestuur komt het nogal eens voor, dat mensen verhuizen naar plaatsen in de buurt, soms net over de grens, terwijl men in veel opzichten nog bij Losser wil blijven horen. “Dat geldt ook voor mensen die verhuizen naar verzorgingshuizen in bijvoorbeeld Oldenzaal of Enschede en voor studenten die hun officiële woonadres buiten Losser hebben. Als ze niets laten horen aan de parochie worden ze automatisch uitgeschreven uit Losser en ingeschreven in de parochie waar ze komen te wonen. Willen zij echter als parochiaan van Losser blijven gelden, dan dienen ze zich als voorkeursparochiaan opnieuw in de Losserse parochie aan te melden”, aldus de woordvoerder. Voor het beheer van het kerkhof zijn de parochiebesturen van Maria Geboorte en Martinus verantwoordelijk. Zij hebben de bevoegdheid om, in speciale gevallen, het reglement naar eigen goeddunken toe te passen.

“Ik kan mij voorstellen dat er bij de inwoners van Losser vragen zijn over dit onderwerp”, vervolgt de woordvoerder. “Men kan dan contact opnemen met de ledenadministratie van de twee parochies.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: