Wet op de orgaandonatie

Het doneren van organen en weefsels is geregeld in de Wet op de orgaandonatie (1998). Uitgangspunt is dat mensen zelf over donatie moeten kunnen beslissen. Dit noemt men een volledig toestemmingssysteem: zonder toestemming van de donor zelf of, plaatsvervangend van zijn nabestaande(n), mag donatie niet plaatsvinden.


Donorregister
Door het invullen en opsturen van een donorformulier naar het Donorregister kunt u uw keuze over orgaan- en weefseldonatie laten vastleggen in het donorregister. Het Donorregister is een onderdeel van het Ministerie van VWS. Het registreert en beheert de ingezonden donorformulieren zorgvuldig.


Wat u wilt
Registratie is niet verplicht. Maar het is wel een makkelijke en duidelijke manier om te laten weten wat u wilt: u zegt ja of nee tegen donatie, of u kiest ervoor het over te laten aan uw nabestaanden. Ook kunt u aangeven welke organen en of weefsels u wel en niet wilt doneren.
U bent er op die manier van verzekerd dat er volgens uw keuze wordt gehandeld. Registratie in het Donorregister maakt uw wil duidelijk voor uw nabestaanden en artsen. Zo voorkomt u dat uw nabestaanden op een emotioneel moment een moeilijk besluit moeten nemen.


Voorkom onduidelijkheid
Als u uw besluit over donatie niet laat registreren, legt u de beslissing over donatie neer bij uw nabestaanden. Dit kan zeer lastig zijn wanneer zij niet weten wat u gewild zou hebben. De kans is groot dat zij donatie weigeren, terwijl u misschien donor had willen zijn. Daardoor kunnen organen en weefsels voor wachtende patiënten verloren gaan. Ook als uw keuze geregistreerd staat, is het belangrijk hierover te praten en wensen te bespreken. Dat schept duidelijkheid en bespaart nabestaanden veel onzekerheid en verwarring.


Veranderen kan altijd
Registeren is niet hetzelfde als `ja` zeggen tegen donatie. U kunt ook `nee` laten registeren of de keus te zijner tijd overlaten aan nabestaanden. Bovendien kunt u uw besluit altijd laten veranderen, zo vaak als u wilt. Wilt u zich als geregistreerde bij nader inzien toch uit het Donorregister laten verwijderen, dan kan dat natuurlijk ook.


Donorformulier aanvragen
U kunt een donorformulier ophalen bij uw huisarts of apotheek. Telefonisch aanvragen is ook mogelijk, tijdens kantooruren, via de informatielijn 0900 – 82 12 166 (0,10 per minuut). Het formulier kunt u ook bestellen of downloaden via de site van NIGZ-Donorvoorlichting. Op de site van NIGZ-Donorvoorlichting kunt u ook terecht voor meer inforrmatie over orgaan- en weefseldonatie.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: